2022. február 6., vasárnap

Textbook introvert

 

Kati Hoehl, Unsplash

Megvannak a fokozatai annak, hogy hogy tudom kezelni az amúgy nagyjából elkerülhetetlen megjegyzéseket/kérdéseket a "te olyan csendes vagy"-témakörben (igen, hosszú kihagyás után tegnap meggyőztem magam róla, hogy jót fog tenni, ha kicsit oldok a bezárkózáson, és elmentem egy céges bulira); az első szint az volt, hogy pocsékul éreztem magam, anélkül, hogy akár egy pillanatra is megkérdőjeleztem volna a másik fél viselkedését, most már eljutottam odáig, hogy enyhe értetlenkedéssel nézek arra, aki ilyen kijelentéseket tesz, és meglepődik, hogy ettől kicsit megfagy a levegő, és nem leszek varázsütésre a társaság középpontja (... vagy amúgy mire számítanak?). Remélem, a jövőben eljön majd az a pont, amikor felvont fél szemöldökkel vissza tudok kérdezni, hogy ez miért oké, és én mikor nyaggathatok valakit azért, mert képtelen fél percre csendben maradni (nem meglepő módon elég nagy az átfedés azok közt, akik ilyen kérdéseket tesznek fel, és akik képtelenek észrevenni, hogy kényelmetlenül ledominálnak egy beszélgetést).
(A legszürreálisabb ilyen beszélgetésem amúgy egy céges csapatépítőn volt pár évvel ezelőtt, ahol valaki, akivel kezdéskor egy csapatban voltam, de a csapatépítő idejében már nem, félrehívott elmondani, hogy kezdetben milyen zárkózott voltam, és most már nem, és ez mennyire klassz. Oké.)

Jó, egyébként még ezzel együtt sem volt egy rossz este, bár szokás szerint a téma nagyrészt arra korlátozódott, hogy milyenek voltak a korábbi bulik (...amiken még nem voltam ott), és miket csináltak a cégnél bizonyos emberek (... akiket nem ismerek). Utólag nagyon jó döntés volt maradni a lightos fröccsöknél, néha egy pohár ásványvízzel megszakítva (tudom, tudom, party hard, de legalább nulla másnapossággal keltem ma, ami komoly teljesítmény, és most nem én voltam az, aki összetört/kiborított poharakat), szerencsére ebből egyáltalán nem lett ügy, a többség egész este tolta a feleseket, de nem volt győzködés vagy nyaggatás.
Mindenesetre nagyon elkezdtek hiányozni az ex-munkatársak (a legutóbbiak és az eggyel korábbiak is), olyan jó lenne legközelebb velük összeülni- remélhetőleg belátható időn belül már a random kocsmák se lesznek veszélyesek, és összejöhet majd.

4 megjegyzés:

  1. ez szerintem annak a megfelelője, hogy azt mindenki okésnak gondolja, hogy "fú, de sovány vagy", bezzeg ha válasznak megkapják, hogy "de kövér vagy", akkor ugye tudjuk, hogy ki a bunkó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja, azért elég alapszintű empátiával is lehetne tudni, hogy az ilyen megjegyzések pont ugyanolyan bántóak, és ha valaki nem szeretné hallani őket, akkor másnak se mondja...

      Törlés
  2. Aaa, de tudok ezzel azonosulni! Nehez szocialis szorongonak / visszahuzodonak lenni, es az ilyen megnyilvanulasok nem segitenek. Rafer a tarsadalomra egy kis erzekenyites e teren (is).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, de legalább a többség nem így viselkedik... (és a szintén introvertáltakkal nagyon jó csoportterápiát lehet tartani a hasonló események után :)

      Törlés