2020. augusztus 12., szerda

Reactions

 

Marylou Fortier, Unsplash

És még két apróság, ami szembejött mostanában online, és eszembe jutott róla pár gondolat:

Egyrészt: Tudatos Vezetés- A te felelősséged, amit beviszel a munkahelyre

Kicsit túlzásnak vagy megjátszósnak tűnhet az egész "vállalj felelősséget az energiákért, amiket ide behozol"-gondolat, de ha valaha volt olyan munkatársatok, aki egész nap csak puffogott, panaszkodott és drámázott (nekem van, ezért is csillant fel a szemem a gondolatra), akkor tudjátok, hogy mekkora különbség lesz csak egyvalaki miatt is az egész csapat hangulatában... szóval tulajdonképpen egyetértek, ha beviszel valahová egy csomó, korlátozás nélküli negativitást, akkor nem rossz, ha valami felhívja a figyelmet rá, hogy egyrészt ezekért te vagy a felelős, a te hatáskörödbe tartoznak, másrészt hatással vannak a körülötted levőkre, nem ugyanolyan, mintha csak gondolatban futnád ezeket a köröket.
Én se vagyok az, aki egész nap mosolyog és mindenkivel szuperkedves, egyszerűen azért, mert megjátszás nélkül nem tudnék így viselkedni, nem ez jön belőlem természetesen- de a többiektől se várnám, hogy extra pozitívak legyenek, de azt igen, hogy legyenek annyira felnőttek, hogy tudják, mennyi az a belső drámáikból, ami a környezetre tartozik, mi az, ami már energiavámpírkodás vagy önmagát sajnáltató játszma. 

Másrészt: Párkapcsolat és sorozatnézés

"A klienseim közül egyre többen mesélnek arról, hogy a nap fénypontja az esti sorozatnézés, összekucorodva a párjukkal a kedvenc rágcsálnivalót ropogtatva. A probléma, amiért eljönnek hozzám, leginkább szexuális jellegű, nem kívánják egymást. Nem motiváltak a kapcsolatban, de a kapcsolaton kívül sem, sokszor nem tudnak saját célokat megfogalmazni."

... csak én nem látom, hogy mi az összefüggés az első és a második-harmadik mondat közt? A folytatásban az elképzelt párkapcsolatban a férfi órákon át játszik online (és közben hozzászólni se lehet, mert abból csak veszekedés lesz), a nő "pakolászik, mosogat, és romantikára vágyik".

"Kutatások szerint figyelemfelhívóbb, szexibb és kívánatosabb az az ember, aki aktív. Sajnos az nem mozgatja meg a fantáziáját sem egy férfinek, sem egy nőnek, ha a párja ül vagy fekszik a TV előtt.
De az igen, ha izzadtan egy futásból, vagy fociról, netán az edzőteremből érkezik.
Vagy amikor lelkesen, szenvedélyesen meg akar valósítani egy egyéni célt, és ettől a tevékenységtől feldobott, csillog a szeme, mesél róla. Esetleg kalapáccsal a kezében éppen egy virágládát szögel össze."

Én egy olyan pasival élek együtt, aki csillogó szemmel tud mesélni arról, hogy milyen a kertje a Stardew Valley-ben, hogy rajzolt meg egy fánkot Unity-ben, milyen saját játékot terveznek összerakni az egyik barátjával; mindent megtesz, hogy koop, ketten játszható játékokat találjon, amikbe engem is be tud vonni (nincs könnyű dolga, de nem adja fel). Egyrészt. Másrészt, biztos, hogy nem az lesz a fő szempont a szabadidőm/kikapcsolódás megtervezésében, hogy szexinek és kívánatosnak tűnjek miatta a másik fél szemében, nem ez a célja, hanem az, hogy feltöltődjek tőle. Ha ez azzal jár együtt, hogy a gép előtt ülök (... mert igen, ki hitte volna, a  nők is szoktak...), akkor az még bármi lehet online tutorialoktól kezdve ismerősökkel társasozáson át akár blogírásig, bőven van benne kreativitás, alkotás, kapcsolódás másokhoz. 

"Egy közös kirándulás, túrázás, futás, kézműveskedés vagy kertészkedés, utazás, esetleg egy kisebb séta, valóban táplálja a párkapcsolatot, energiákkal tölti fel, amiből este kerekedhet egy szenvedélyes szex."

Az teljesen jogos, hogy kellenek a közös programok, az együtt töltött idő. Viszont hétköznap este 9-kor, amikor már mindketten szuper fáradtak vagyunk, nem fogunk nekivágni az éjszakának, hanem összebújunk a kanapén. Nem fogunk tudni az ébren töltött időszak minden egyes percébe valami kalandosat és szexit belezsúfolni, kellenek az elnyúlós-passzív-alacsony energiaszintű időszakok is- és ha ezt együtt csináljuk, találunk valamit, ami mindkettőnket érdekel, akár még beszélgetünk is közben (nem tudom, hogy csak nálunk-e, de elég ritkán fordul elő a "néma csendben mindketten a képernyőt bámuljuk"), akkor az is teljesen oké közös időtöltésnek. 

Update: ... és a legfontosabb, mert nyilván tudok valamiről öt bekezdésnyit írni úgy, hogy utólag essen le, mi is hiányzott nekem igazából ebből a cikkből: az, hogy miért nem merül fel még csak említés szintjén se az, hogy
- gondold végig, te mit várnál a kapcsolattól, mi hiányzik belőle, mitől lenne jobb
- beszéld meg a másik féllel, egyeztessétek, hogy tudnátok mindketten boldogabbak lenni
... ehelyett vannak fix, kész sablonok, amiket lehet követni, ahelyett, hogy akár csak elkezdődne egy beszélgetés a két fél közt.

5 megjegyzés:

  1. Szerintem az utóbbi téma nem rátok vonatkozik, hanem azokra a durván passzív pártokra, akik szexuális problémák miatt képesek felkeresni egy szakembert. Akinek ilyen jellegű problémája van, annak eredhet abból, hogy passzívan éli a mindennapjait - és hát ezek szerint, meg a korábbi kreatív dolgaidból eredően is - ez rátok abszolút nem illik. Gondolom nem egy, hanem többszázezer pár hidegül el egymástól amiatt, hogy nem képesek egyáltalán kiszakadni ezekből a hobbikból, rövid időre sem.
    Én éltem egy ilyen fiúval 2 évig, gyakorlatilag az anyukájával közelebbi barátnők voltunk a végére, mint amilyen kapcsolatban voltunk a fiúval. Tudom milyen, amikor a srác a legújabb pro játékra, vagy egy profi számítógépes játékhoz való kütyüre jobban ráizgul, mint az én meztelen testemre. Marhára elkeserítő, és gondolom, nem az egyetlen eset a világon, aki ilyen.
    Jó, hát Ladó ennek szöges ellentéte, maximum szupermáriózni lehet leültetni, azt is csak akkor, ha itt a gyereke. :D És hát minden téren óriási különbség van a kapcsolatunkban, mint az előző, passzív fiúval volt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bocsánat, hogy így kvázi ismeretlenül, de pont ezeket akartam írni én is, nekem is volt egy ilyen kapcsolatom, már egy éve vége, de az a mondatrész, hogy "a srác a legújabb pro játékra, vagy egy profi számítógépes játékhoz való kütyüre jobban ráizgul, mint az én meztelen testemre" így utólag is szíven ütött:D soha nem fogalmaztam meg ezt így magamnak, és ez most kemény:D

      Törlés
    2. Sajnálom, ez így biztos nagyon rossz lehetett, nem értem, az ilyen pasik miért akarnak párkapcsolatot egyáltalán, ha ennyire nem képesek energiát beletenni... és gondolom, változtatni se.
      (De ha mondjuk a sziklamászásra vagy az edzőteremre van ennyire rákattanva, és heti 7 napot ott tölt, akkor az ugyanúgy nem működik, mint bármi más otthonülős-passzív dologgal... vagy ha fogösszeszorítva kirándulni megy, de semmi kedve hozzá, és alig várja, hogy végre hazaérjen, az se hiszem, hogy javítana bármin is).

      Törlés
    3. Aly, nagyon sajnálom, hogy neked is részed volt ilyenben, de igen, szerintem relatíve sok ilyen pasi van a 30-as korosztályban (is).

      Az ilyen pasiknak azért lesznek női, mert társadalmi elvárás, hogy legyen, ha ki van pipálva, mehet még egy kör Call of Duty.
      Gondolom a tanácsadó sem úgy értette, hogy heti 7 napból hetet töltsön edzőteremben, de nyilván, ha valaki képtelen lejönni a képernyőről, annak valahol el kell kezdenie a változást. És ja, amíg az illető nem akarja, addig az ilyen tanácsokkal semmire se megy senki - de ki tudja, mi van akkor, ha valakit akkor talál meg ez a tanácd, amikor már éppen változtatni akarna, csak nem tudja, hol kezdje?
      Szerintem nincs ezzel az írással semmi gond, csak annyi, hogy nem rád van szabva, és ebből a szempontból nézve ezer szerencse! :))))

      Törlés
  2. Pártokra... Hehe... :D
    Nyilván párokra...

    VálaszTörlés